Villavaatteiden pesu ja hoito

Villa on luonnontuote

Villa on eri eläinten karvaa ja villalanka siitä kehrättyä lankaa. Yleisimmät sukkalangat ovat lampaanvillasta. Sukkalangoissa on mukana usein myös keinokuitua, sillä villa yksinään on pehmeää ja helposti kuluvaa, joten se kaipaa seurakseen pienen osan kestävää keinokuitua, joka parantaa kulutuksenkestoa. Esimerkiksi käyttämissäni sukkalangoissa on villaa 70-80% ja loput polyamidia. Villa on materiaalina itsessään likaa hylkivää ja ontelomaisen rakenteensa vuoksi lämpöä eristävää. Niinpä villasukat pitävät jalat lämpöisinä myös kostuessaan.

Pese harvoin, tuuleta usein

Villavaatetta ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen eikä edes muutaman käyttökerran jälkeen. Villavaatteen kannattaa antaa kuivua ja tuulettua käytön jälkeen. Myös raikas ulkoilma raikastaa villavaatteen eikä se kaipaa silloin pesua kuin harvoin. Villalankoja on kahta tyyppiä: konepesun kestävää ja huopumatonta sekä pesussa huopuvia. Käyttämäni sukkalangat ovat konepesun kestäviä, joten ostamasi villasukat voit pestä myös koneessa silloin tällöin.

Pesuohjeet

Pese mieluiten käsin hellävaraisella villavaatteelle tarkoitulla pesuaineella. Itse suosin ja suosittelen Soak-pesuaineita, joita voit tilata Lumingerien verkkokaupasta. Koska olemme samoissa tiloissa Lumingerien kanssa, voin yhdistää sukka- ja Soak-tilauksesi samaan pakettiin näin halutessasi. Ilmoita siitä kuitenkin sekä minulle että Lumingerien asiakaspalveluun!

Konepesussa voit käyttää samaa Soak-pesuainetta tai muuta villavaatteille tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Annostele pesuainetta niukasti, vältä pitkiä liotuksia. Älä linkoa, vaan puristele vesi vaatteista tai sukista esimerkiksi pyyhkeen välissä puristellen. Älä roikota tai venytä kosteaa villavaatetta, sillä se voi menettää muotonsa. Anna kuivua ilmavassa paikassa tasona, mutta ei auringonpaisteessa. Älä myöskään käytä kuivaajaa.